De strijd met mezelf 2: Het Gevecht van Binnen en Buiten

Gepubliceerd op 29 december 2023 om 20:49

Wanneer ik naar mezelf kijk, in de spiegel of op foto's, word ik geconfronteerd met een strijd die dieper gaat dan het oppervlak. Mijn innerlijk klopt niet met mijn uiterlijk, een gevoel dat sommigen misschien herkennen als het gaat om hun geaardheid. Voor mij is het mijn uiterlijk dat een constante bron van onvrede vormt.

Deze strijd is uitputtend en vaak onzichtbaar voor anderen. Het is meer dan alleen niet tevreden zijn met hoe ik eruitziet; het is een gevoel van afkeer, een walg die diep vanbinnen zit. Elke keer dat ik een foto van mezelf zie, of als ik onverwacht in de lens van een ander verschijn, wordt die afkeer gevoed. Het is een pijnlijk moment, een confrontatie met iets waar ik zo wanhopig van weg wil, maar wat onlosmakelijk verbonden is met mij.

Deze innerlijke strijd brengt me vaak voor de spiegel, waar ik sta en mezelf beoordeel, mijzelf bekritiseer. Het is een ritueel geworden, een moment van zelfreflectie dat helaas gepaard gaat met zelfafkeer. Maar het is meer dan alleen maar kijken; het is een zoektocht naar iets dat misschien niet eens bestaat – een vorm van acceptatie, een sprankje tevredenheid.

In een poging om iets aan mijn uiterlijk te veranderen, kleed ik mezelf meerdere malen per dag om. Elke outfit is een hoopvolle poging om me beter over mezelf te voelen. Maar telkens weer blijkt dat het probleem dieper ligt. Het is niet de kleding die mij niet bevalt, het is mijn zelfbeeld. Zelfs petten, gedragen met de hoop om er beter uit te zien, veranderen niets aan de kern van het probleem.

Deze continue ontevredenheid en zelfkritiek zijn kenmerken van mijn persoonlijkheidsstoornis. Het is een dagelijkse strijd, een innerlijk conflict dat niet eenvoudig op te lossen is met een verandering van kleding of een ander kapsel. Het is iets dat in mijn hoofd zit, diep geworteld in mijn perceptie van mezelf.

Dit is mijn realiteit, een waarheid die ik elke dag onder ogen moet zien. Het leren accepteren van deze strijd is misschien wel de grootste uitdaging. Het gaat niet om het overwinnen van mijn uiterlijk, maar om het vinden van vrede met mijn innerlijke zelf. Dit is een reis, geen bestemming, een proces van zelfontdekking en acceptatie. Misschien is dat de sleutel tot echte verandering, niet alleen aan de buitenkant, maar vooral vanbinnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.