Je Eigen Emotionele Schild Smeden

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 09:06

In de warme gloed van een zonnige dag loop ik langs de kronkelende paden van mijn gedachten, mijn geest licht en vrij. De lucht voelt helder en mijn stappen zijn veerkrachtig, doordrenkt met de energie van een nieuwe dag. Maar plotseling, als een onverwachte wending van het lot, komt daar die emotionele regenbui.

Het begint als een zachte druppel, nauwelijks merkbaar, maar al snel groeit het uit tot een stortvloed van onzekerheden en problemen die niet van mij zijn. Het is als een donkere wolk die zich snel vormt boven mijn hoofd, en voordat ik het weet, word ik overspoeld door de emotionele turbulentie van een ander.

Het is een bekend gevoel, een last die ik te vaak heb gedragen. De last van iemand anders zijn demonen, hun angsten en twijfels die als loden gewichten op mijn schouders drukken. Het is een gewicht dat ik niet verdien, maar toch vind ik mezelf keer op keer bezwijken onder de last van hun emotionele bagage.

Ik probeer de stem van mijn eigen innerlijke criticus te negeren, die fluistert over mijn eigen tekortkomingen en angsten. Maar hoe harder ik probeer, hoe luider het wordt, vermengd met de stemmen van anderen die hun onrust op mij projecteren.

Het vergt moed om die grens te trekken, om te erkennen dat dit niet mijn last is om te dragen. Het vergt zelfcompassie om te zeggen: "Dit is niet van mij, ik laat het los." En dus, met elke vezel van mijn wezen, besluit ik om een emotioneel schild te bouwen.

Het begint met een diepgaand begrip van mezelf, een introspectie die me leidt naar mijn eigen sterke punten en zwakheden. Ik leer om liefdevol maar vastberaden mijn grenzen te stellen, om te voorkomen dat anderen hun last op mij werpen.

Het is een langzaam proces, maar met elke stap groeit mijn innerlijke kracht. De volgende keer dat de emotionele regenbui nadert, sta ik daar met mijn schild omhoog, mijn hart beschermd tegen de storm. Want ik weet nu dat ik een keuze heb. Ik kan ervoor kiezen om mezelf te beschermen, om mijn eigen emotionele welzijn voorop te stellen.

Dus terwijl de regen valt en de wind huilt, sta ik daar stevig verankerd, wetende dat mijn reactie mijn innerlijke kracht onthult. Ik kies voor mezelf. Ik kies voor mijn eigen emotionele welzijn. En in die keuze vind ik de ware betekenis van kracht en zelfrespect.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.